Preguntes freqüents

Com és la càmera?

La càmera és petita, discreta i es col·loca al voltant del coll com un penjoll. La tanca del penjoll és molt fàcil de posar i treure. La càmera treu una foto cada 30 segons de manera automàtica sempre que hi hagi llum. Quan està fosc o no hi ha suficient llum, la càmera s’atura i ja no treu fotografies fins que no torna a haver-hi llum.

Càmera

 

He de portar la càmera tot el dia?

No. La idea és que ens posem la càmera cada matí, un cop acabem d’arreglar-nos, i que ens la treiem quan anem a dormir. Cada nit, quan ens la treiem cal connectar-la a l’ordinador per a que es puguin descarregar les imatges i es carregui la bateria de la càmera. Tot i que aquesta seria la situació ideal, durant el dia ens podem treure la càmera quan vulguem i guardar-la en la seva funda fins que decidim que ens la volem tornar a posar.  

 

No tinc ordinador. Puc participar igualment?

Sí. L’equip investigador facilitarà a tots els participants, tinguin o no ordinador propi, un ordinador, la càmera i un cable per connectar-la, així com una sessió d’entrenament per aprendre els procediments necessaris per utilitzar aquest material.

 

Sent que la càmera pot invadir la meva privacitat. Com puc evitar-ho?

La persona tindrà sempre la llibertat de decidir quan treure fotos i quan no. Sols tapant la càmera amb la mà o guardant-la en la seva funda, aconseguiràs aturar la captació d’imatges. Ha de recordar que totes les imatges capturades seran tractades per l’equip investigador amb total confidencialitat.

 

En quines situacions no està permès portar la càmera?

Hi ha alguns llocs on s’ha d’anar en compte a l’hora de treure fotos, com per exemple bancs, hospitals o vestidors i banys públics, entre d’altres. Si vostè acudeix a algun d’aquests llocs, sols haurà de cobrir o treure’s la càmera durant l’estona que hi estigui. Tot i això, si per accident treu alguna foto d’aquests llocs, no es preocupi ja que aquestes fotos seran eliminades de manera automàtica per l’equip d’investigació.

 

Si tinc algun problema amb la càmera, què he de fer o a qui he d’acudir?

Durant tot el període de temps que porti la càmera, disposarà d’un número de telèfon on podrà contactar amb l’equip investigador dins d’un ampli horari d’atenció.  

 

Si algú em pregunta per la càmera, què he de respondre?

El dia de la sessió d’entrenament se li entregarà una targeta que l’identificarà com participant d’aquest estudi i que per aquest motiu porta la càmera. En aquesta mateixa targeta es facilita el nom i correu electrònic de la investigadora principal de l’estudi, així com el número de contacte al qual telefonar en cas de tenir algun dubte o problema.  

 

Algú m’ensenyarà a utilitzar la càmera?

Per aprendre a utilitzar el material haurà d’assistir a una sessió d’entrenament amb l’equip investigador. A més, durant el període de temps que porti la càmera disposarà d’un telèfon de contacte on podrà telefonar si té algun dubte o problema.

(fotos de las instrucciones de uso de la cámara?)

 

Per a què s’utilitzaran les meves fotos?

Les imatges captades per vostè s’utilitzaran per elaborar el seu programa d’inervenció per a la millora de la memòria. Aquest programa es basarà en les seves pròpies experiències i episodis significatius, amb l’objectiu que vostè revisqui i re-experimenti aquestes experiències.

 

A quantes visites hauré  d’acudir?

Abans de començar la intervenció se li demanarà que acudeixi a una sessió d’avaluació on se li valoraran les funcions cognitives (memòria, atenció, concentració, etc.), a més d’aspectes funcionals i emocionals. Quan acabi la intervenció i passats 3 mesos, se li tornaran a avaluar aquests aspectes.

 

Quina duració té la intervenció?

La intervenció consisteix en 2 sessions individuals a la setmana durant 10 setmanes. Cada sessió tindrà una duració aproximada de 45 minuts i serà portada a terme per un neuropsicòleg amb experiència.